Затвори
Оторизиран партньор на iRobot за България

Имате въпроси относно iRobot

Прегледайте отговорите на най-задаваните въпроси и ръководствата за експлоатация
свързани със съответните модели прахосмукачки


Въпроси Roomba

Въпроси Roomba

Въпроси Scooba

Въпроси Scooba

Въпроси Braava

Въпроси Braava


Топ отговори свързани с Roomba

Как да почистваме нашата Roomba?

За да бъде Вашата прахосмукачка робот винаги в най- добра форма, почиствайте редовно следните елементи:
- предното колело
- страничната четка
- почистващата глава и главните четки
- контейнерчето за боклук и филтрите /за най-добра работа е препоръчително да сменяме филтъра на всеки два месеца/
Виж видео: https://www.youtube.com/watch?v=uff4OJJ3LiA

От къде Roomba знае къде да чисти?

Irobot Roomba е робот, който чисти по по- различен начин, от начина по-който ние сме свикнали да чистим. Roomba използва своята интелигентност, за ефективно почистване на целия под, около и под мебелите, където е възможно и покрай стените.
Roomba изчислява оптималния маршрут и определя точно кой от моделите на почистване да използва. А те са:
-Спираловидно- Roomba чисти спираловидно, когато открие участъци с концентрация на замърсяване
-Следване на стени- използва тази техника за обхват на пълния периметър на помещението като следва стени, около препятствия и мебели
-Прекосяване на стаята по няколко пъти- Roomba минава на кръст, по няколко пъти през едни и същи участъци, за да осигури максимално почистване на помещението.
-Dirt detection- когато сензорите открият силно замърсени участъци, синята лампа светва и Roomba запoчва да чисти по-интензивно в тези области.
Съвет: За оптимално почистване използвайте виртуална стена за ограничаване на пространството за почистване!

Какво е виртуална стена / виртуален навигатор?

- виртуална стена- устройство, което се поставя обикновено до вратата на помещението и активира невидима „стена“, която не позволява на Roomba да преминава в други стаи.
- виртуален навигатор- помага на Roomba за ориентация и последователно чистене на няколко стаи. В началото на почистващия цикъл Roomba комуникира с всички виртуални навигатори с радиочестоти /RF/ и следи последователността на изпълнение на почистването в отделните стаи. Когато робота е завършил почистването на всички помещения /последователно, около 25 минути на стая/ или батерията е изтощена, се връща в базата за презареждане. Виртуалният навигатор притежава и функция „виртуална стена“.
Съвет: Никога не местете Roomba от стая в стая, докато работи с виртуални навигатори. Това би могло да доведе до невъзможност роботът да намери базата си за презареждане.

Батерия на Roomba - съвети за правилна експлоатация

При правилно използване, батерията на Вашия робот може да издържи стотици цикли, преди да се наложи да я замените. Ето някои неща, които можете да направите, за да удължите живота на батерията и да осигурите винаги перфектно почистване:
- Използвайте вашата Roomba често. Вашата Roomba се захранва от акумулаторна батерия, която ще доведе до повече цикли за почистване, когато я използвате редовно.
- Дръжте Roomba винаги включена на базата за презареждане, когато не се използва
- Поставете Roomba и базата за презареждане си на гладка, твърда повърхност, докато се зарежда. Не зареждайте вашата Roomba на дебел килим и се уверете, че Roomba и базата имат достатъчно пространство за вентилация.
- Зареждайте и съхранявайте вашата Roomba на хладно и сухо място. Дръжте Roomba далеч от пряка слънчева светлина и от източници на топлина като печки, радиатори, отоплителни вентилационни отвори и големи уреди.
- Поддържайте четките чисти. Ако четките са задръстени от косми или други отпадъци, вашата Roomba ще ги върти с усилие, като ще използва повече енергия на батерията от нормалното.
- Веднъж на няколко месеца трябва да разреждате батерията докрай. Това може да стане като изключите базата за презареждане от контакта и оставите Roomba да чисти докато издаде 4 пъти „бийп“ сигнал /батерията е празна/.Може да се наложи да изпълните няколко „Clean” цикъла, докато батерията се разреди напълно.
Заредете батерията отново докрай, възможно най-скоро, след като сте я разредили.
Ако няма да използвате Roomba за повече от няколко седмици, извадете батерията и я съхранявайте на хладно и сухо място. Сини и черни батерии трябва да се съхраняват след като Roomba е била използвана. Жълтите батерии трябва да се съхраняват, след като се заредят напълно. Когато искате да използвате вашата Roomba отново, поставете батерията и я заредете напълно. Правете пълно разреждане и зареждане на батерията най-малко веднъж на всеки шест месеца за оптимална производителност.

Изсмуква ли Roomba вода от пода? Ако Roomba се намокри, какво да правим?

Не, Roomba никога не трябва да се използва за изсмукване на течности. Тя е създадена само за почистване на прах и отпадъци от сухи подове и килими.
Ако Roomba е засмукала вода, направете следното:
- изключете Roomba
- извадете, почистете и подсушете контейнера за боклук и останалите мокри части
- сменете филтъра
- изсушете всички компоненти и ги върнете по местата им

Какво означават индикациите на лампичката за зареждане на Roomba?

Бутонът “CLEAN” е едновременно и светлинен индикатор, който Ви информира за състоянието на батерията и нейното зареждане:
- Червена/ мигаща червена- означава че батерията е изтощена
- Бавно мигаща, оранжева- батерията е в цикъл на зареждане
- Зелена- батерията е напълно заредена
- Бързо мигаща- оранжева- батерията е в 16- часов цикъл на зареждане

Индикации за грешка при зареждане на Roomba

Roomba мигаRoomba показваRoobma съобщаваВероятна причинаКакво да правим
 Един път   -   Грешка при зареждане 1   Батерията не е свързана  Проверете дали е била отстранена защитната лента. Махнете капака на батерията, извадете батерията и я поставете отново обратно в робота.
 Два пъти   Err 2   Грешка при зареждане 2   Проблем със зареждането  Оставете робота изкючен най-малко един час и след това се опитайте да заредите отново.
 Три пъти   Err 3   Грешка при зареждане 3   Проблем със зареждането  Извършете ресет на софтуера (вж. следващия съвет) и се опитайте отново да заредите.
 пет пъти   Err 5   Грешка при зареждане 5   Проблем със зареждането  Извършете ресет на софтуера и се опитайте отново да заредите.
 Шест пъти   Err 6   Грешка при зареждане 6   Батерията е прегрята  Оставете робота изключен най-малко един час и след това се опитайте да заредите отново. Не поставяйте никакви предмети върху Roomba, за да гарантирате правилното охлаждане.
 Седем пъти   Err 7   Грешка при зареждане 7   Батерията не се охлажда  Оставете робота изключен най-малко един час и след това се опитайте да заредите отново. Не поставяйте никакви предмети върху Roomba, за да гарантирате правилното охлаждане.

Защо Roomba забързва или забавя темпото си?

Roomba използва своите сензори за идентифициране на стени и други препятствия, което и позволява да се забави и леко да докосва препятствието с броня, след което да смени посоката. Ако Roomba не регистрира препятствия или се забавя, когато не са налице пречки, е възможно сензорите да са замърсени. Използването на консервиран или сгъстен въздух е най-ефективният начин за почистване на тези сензори:
Включете Roomba и я обърнете наопаки.
Изчистете със сгъстен въздух между „Cliff” сензорите и бронята,

 

Как да предпазя Roomba от заклещване?

Когато Roomba попадне в труднопроходимо място, тя обикновено ще намери изход. Препоръчваме ви да гледате Roomba първите няколко пъти когато я използвате, за да можете да видите дали има райони, където засяда, а после да направите промените в разположението ако е необходимо. Тъй като Roomba контактува с всички предмети и стени във вашето помещение, отстранете по-леките предмети, които могат да бъдат избутани или преобрънати. Разбира се, вие ще получите най- добри резултати, ако освободите пространството , точно както бихте направили, ако почиствате с помощта на традиционните прахосмукачки.
Ако има препятствие, където Roomba последователно засяда, можете да използвате една виртуална стена или физическа бариера, за да не може робота да достигне тази област.
Roomba има система против заплитане, която я предпазва от кабели, ресни на килими или пискюли. Когато сензорите на Roomba отчетат наличието на кабел или пискюл, те автоматично спират основните четки или странична четка. Roomba може да издаде звук еднократно, когато функцията против заплитане е активирана.

Има ли опасност Roomba да падне от прагове или стълби?

Не, Roomba няма да падне или стълби. Roomba е с интелигентни „Cliff” сензори, които разпознават ръба на праг и спомагат Roomba да ги избегне. Въпреки това, може да има ситуации, в които скалата за избягване на системата е по-малко ефективни. Някои от тези ситуации включват:
Заоблени стълбищни ръбове.
Хлъзгави повърхности.
Запушени „Cliff” сензори дължащи се на външни замърсявания.
Ако Roomba не разпознава стълби, проверете Cliff датчиците за замърсявания/виж въпрос №8/. Направете това, като първо изпразнете контейнера за боклук и обърнете Roomba наобратно върху равна повърхност. Огледайте четирите сензора против падане под бронята и ги почистете със сгъстен въздух. Ако сензорите са чисти и работят правилно в други области на къщата, ще бъде необходимо да се добави физическа бариера (или виртуална стена) на територията на проблемната област за предотвратяване на достъпа до нея.

Как да свалим батерията на Roomba? - видео

Отстраняване на неизправности - кодове за грешки на Roomba 500/600/700 Серия:

Roomba мигаRoomba съобщаваВероятна причинаКакво да направим
 Едно мигане (всеки 2 секунди) Грешка 1. Преместете робота на друго място и рестартирайте с бутона CLEAN.  Roomba е с колело във въздуха.  Уверете се че роботът стои стабилно на пода. Преместете го на друго място.
 Едно мигане (всеки 2 секунди) Грешка 2. Отворете капака на четките и ги почистете.  Главните четки на робота не се въртят.  Извадете четките и ги почистете.
 Едно мигане (всеки 2 секунди) Грешка 5. Завъртете страничните колела и ги изчистете.  Страничните колела се въртят трудно.  Почистете ги от косми и нечистотии. Натиснете ги обратно и проверете, дали могат свободно да се въртят. Включете Roomba отново на друго място.
Едно мигане (всеки 2 секунди) Грешка 6. Пренесете робота на друго място и рестартирайте с бутона CLEAN.  Сензорите са замърсени и Roomba е увиснал на препятствие.  Избършете сензорите със суxа кърпа. Включете Roomba отново на друго място.
 Едно мигане (всеки 2 секунди) Грешка 7. Завъртете страничните колелца и ги изчистете.  Страничните колелца висят във въздуха.  Изчистете ги от косми и нечистотии. Натиснете ги обратно и се уверете, че могат свободно да се въртят. Проверете, дали Roomba не увисва често на прага на вратата или други неравности.
 Едно мигане (всеки 2 секунди)  Грешка 9: Проверете и почистете броня.  Бронята е смачкана или сензора е замърсен.  10-20 пъти чукнете бронятa, за да се изсипят нечистотиите под нея.
 Едно мигане (всеки 2 секунди)  Грешка 10: Завъртете страничните колелца и ги изчистете.  Страничните колела трудно се въртят.  Ако роботът започне да се върти на едно място изчистете страничните колела.Натиснете колелцата напред- назад и се уверете, че могат да се въртят.Тази грешка може да възникне и ако робота работи в много голямо пространство без препятствия. С помощта на вируалната стена очертайте по-малка площ за почистване.
 Индикаторa за повредата не мига,мига само червено CLEAN  Заредете батерията  Батерията е изтощена  Свържете робота към източника на захранване или го поставете в зарядното устройство да заредите батерията. 

Топ отговори свързани с Scooba

Колко голям е резервоарът за вода на моята Scooba 450?

Резервоарът за чиста вода побира около 750 мл почистващ разтвор или вода. Резервоарът за мръсната вода е около 350 мл. Различават се, поради изпарението на чистата вода.

Мога ли да използвам USB порта за зареждане на Scooba?

Не, не може да се зарежда чрез USB порт- той служи за инсталация /преинсталация/ на софтуера на Scooba.

Колко време ми е необходимо, за да почистя помещението?

Има възможност за два вида почистващ цикъл- 40-минутен или 20-минутен, за по- малки помещения.

Мога ли да добавям оцет в резервоара за чиста вода?

Не, не трябва да се добавя оцет при почиставане със Scooba 450.

Как чисти моята Scooba 450?

Почистването е тристепенно:

-Подготовка: засмукване на мръсотията и накисване на петната, като не се изисква предварително метене.
-Почистване : мощтната измиваща четка премахва мръсотията и петната от пода като се върти с 600 оборота в минута и изсмуква мръсната вода с гумен вакуум.
-Подсушаване: завършва цикъла с събиране на останалата вода с помощта на гумена лента като оставя пода абсолютно чист и сух.

Какво представлява "I adapt" навигационна технология?

Това е напреднала патентована система от софтуер и сензори, които позволяват на Scooba 450 да се придвижва под и покрай ежедневните препятствия. Scooba 450 почиства пода по-различно от всеки един човек. По-специално като прекосява една и съща площ на пода многократно, за да премине през трите етапа на почистване:подготовка, почистване и подсушаване.

Как да поддържам резервоара на моята Scooba 450?

Редовната поддръжка след всеки работен цикъл ще помогне на вашата Scooba 450 да дава добри резултати. Изпразвайте и изплаквайте резервоарите с топла вода редовно. Почиствайте четките, филтъра и вакуумния накрайник след всеки почистващ цикъл.

Мога ли да почиствам частите на Scooba 450 в съдомиялна машина?

Не, не са пригодени и могат да се повредят.

Какви почистващи препарати да използвам за моята Scooba 450?

Нашият нов препарат ”iRobot Hard Floor Cleaner „ е специално разработен за IROBOT Scooba. Препаратът е с нов, приятен аромат и е безопасен за повечето твърди подови повърхности, включително ламинати. С 500 мл. можете да извършите 32 цикъла на почистване.
„Scooba Natural Enzyme” е изцяло натурален, формулиран без изплакване, ефективен за твърди подови повърхности, нетоксичен, базиран на чисти растителни ензими. Концетратът от 500 мл. е достатъчен да получите 64 работни цикъла и да премахнете мазнини, хранителни частици и мръсотия с кислород, водород и др. природни елементи. Друга възможност е да използвате обикновена студена или хладка чешмяна вода. Никога не използвайте белина в Scooba!

Моята Scooba 450 може ли да се движи по черни повърхности?

За да постигнем оптимално техническо решение при избор на климатична инсталация е важно да си изясним някои въпроси:

Ще използваме климатика предимно за охлаждане или за охлаждане и за основно отопление.

При положение,че нашата цел е основно отопление, би следвало да изберем максимално ефективен инверторен климатик. Добре е да си изясним с какъв бюджет разполагаме и да намерим най-доброто съотношение между цена и качество. Известно е, че японските производители на климатична техника са световни лидери по показатели и надеждност. Обикновено техните цени са по-високи, но това което ще получим в замяна е комфортен микроклимат, ниски сметки за ток, безпроблемна работа и дълъг живот.

И обратното, ако направим известен компромис в цената и изберем нискобюджетен климатик, е вероятно да получаваме високи сметки за ток, шумна работа и вибрации, честа дефектируемост и неефективна работа при ектремни температури.

Често хората се подвеждат от дългата гаранция между 2,3 и 5 години  давана от някои бюджетни производители. Човек си казва: „Какво от това, нали аз си имам гаранция...“

Да, но гаранция за какво? Производителите гарантират резервни части, но с това не се изчерпва всичко. Как бихме се чуствали ако климатикът ни се разваля често и в най- студените или горещи дни се налага да се ремонтира...или вибрациите и шумът не ни дават покой. Нима гаранцията на климатика ще ни покрива високите сметки за ток?

Изхождайки от тези факти ако ще ползваме климатика за основно отопление не трябва да правим компромиси с качеството.

Известни компромиси са възможни ако ще използваме климатика само за охлаждане.

В този случай може да си позволим дори бюджетен конвенционален климатик. Но и тук трябва да се има предвид, че инверторните климатици са от 35% до 50% по - икономични от конвенционалните.

„Климатехник индекс“ е обективна оценка на съотношението между цена, качество и надеждност на всеки един климатик и е добър съветник за правилния избор на климатична система.

Как да използвам виртуалната стена на Scooba 450?

За да постигнем оптимално техническо решение при избор на климатична инсталация е важно да си изясним някои въпроси:

Ще използваме климатика предимно за охлаждане или за охлаждане и за основно отопление.

При положение,че нашата цел е основно отопление, би следвало да изберем максимално ефективен инверторен климатик. Добре е да си изясним с какъв бюджет разполагаме и да намерим най-доброто съотношение между цена и качество. Известно е, че японските производители на климатична техника са световни лидери по показатели и надеждност. Обикновено техните цени са по-високи, но това което ще получим в замяна е комфортен микроклимат, ниски сметки за ток, безпроблемна работа и дълъг живот.

И обратното, ако направим известен компромис в цената и изберем нискобюджетен климатик, е вероятно да получаваме високи сметки за ток, шумна работа и вибрации, честа дефектируемост и неефективна работа при ектремни температури.

Често хората се подвеждат от дългата гаранция между 2,3 и 5 години  давана от някои бюджетни производители. Човек си казва: „Какво от това, нали аз си имам гаранция...“

Да, но гаранция за какво? Производителите гарантират резервни части, но с това не се изчерпва всичко. Как бихме се чуствали ако климатикът ни се разваля често и в най- студените или горещи дни се налага да се ремонтира...или вибрациите и шумът не ни дават покой. Нима гаранцията на климатика ще ни покрива високите сметки за ток?

Изхождайки от тези факти ако ще ползваме климатика за основно отопление не трябва да правим компромиси с качеството.

Известни компромиси са възможни ако ще използваме климатика само за охлаждане.

В този случай може да си позволим дори бюджетен конвенционален климатик. Но и тук трябва да се има предвид, че инверторните климатици са от 35% до 50% по - икономични от конвенционалните.

„Климатехник индекс“ е обективна оценка на съотношението между цена, качество и надеждност на всеки един климатик и е добър съветник за правилния избор на климатична система.

Как да почиствам почистващата глава на Scooba 450?

За да постигнем оптимално техническо решение при избор на климатична инсталация е важно да си изясним някои въпроси:

Ще използваме климатика предимно за охлаждане или за охлаждане и за основно отопление.

При положение,че нашата цел е основно отопление, би следвало да изберем максимално ефективен инверторен климатик. Добре е да си изясним с какъв бюджет разполагаме и да намерим най-доброто съотношение между цена и качество. Известно е, че японските производители на климатична техника са световни лидери по показатели и надеждност. Обикновено техните цени са по-високи, но това което ще получим в замяна е комфортен микроклимат, ниски сметки за ток, безпроблемна работа и дълъг живот.

И обратното, ако направим известен компромис в цената и изберем нискобюджетен климатик, е вероятно да получаваме високи сметки за ток, шумна работа и вибрации, честа дефектируемост и неефективна работа при ектремни температури.

Често хората се подвеждат от дългата гаранция между 2,3 и 5 години  давана от някои бюджетни производители. Човек си казва: „Какво от това, нали аз си имам гаранция...“

Да, но гаранция за какво? Производителите гарантират резервни части, но с това не се изчерпва всичко. Как бихме се чуствали ако климатикът ни се разваля често и в най- студените или горещи дни се налага да се ремонтира...или вибрациите и шумът не ни дават покой. Нима гаранцията на климатика ще ни покрива високите сметки за ток?

Изхождайки от тези факти ако ще ползваме климатика за основно отопление не трябва да правим компромиси с качеството.

Известни компромиси са възможни ако ще използваме климатика само за охлаждане.

В този случай може да си позволим дори бюджетен конвенционален климатик. Но и тук трябва да се има предвид, че инверторните климатици са от 35% до 50% по - икономични от конвенционалните.

„Климатехник индекс“ е обективна оценка на съотношението между цена, качество и надеждност на всеки един климатик и е добър съветник за правилния избор на климатична система.

Топ отговори свързани с Braava

Как почиства Braava 320/380?

Braava 320/380 почиства твърди повърхности със суха или мокра подложки , които привличат и улавят нечистотиите по пода в режим „сухо почистване“ или „ мокро почистване“.
Режим „сухо почистване“ е идеален за поддържане на под , по който можете да ходите боси всеки ден. Сухите подложки се използват в режим „сухо почистване“ да оберат праха, мръсотията и космите, които се натрупват постоянно по пода. В този режим Braava 320/380 се движи в права линия напред-назад по пода, за да почисти ефективно и старателно.
С режим „ мокро почистване“ имате възможност да се радвате наистина на чисти подове без усилие да бършете на ръка. Мокрите подложки се използват да почистят в дълбочина мръсотията и прахта като оставят пода свеж.
Braava 320/380 работи с микрофибърни подложки за многократна употреба или подложки за еднократна употреба и в двата режима.

Какви площи би могла да почиства Braava?

В зависимост от разположението на дома ви, Braava 320/380 може да почиства с куб следните размери:
Braava 320: 23 кв. м. мокро почистване и 74 кв. м. сухо.
Braava 380: 32 кв. м. мокро почистване и 93 кв. м. сухо с един куб или до 186 кв. м. с няколко куба.
Braava 320/380 може да почиства и без куб, но до 14 кв.м.
Ако използвате куб и Braava 320/380 не почиства до изброените размери, опитайте следните съпки за разрешаване на проблема:
-Убедете се, че батериите на куба са годни.
-Поставете куба на издигната повърхност като светлината му трябва да сочи средата на стаята. Плазмен / LCD телевизори, движещи вентилатори и флуоресцентни лампи може да се намесват във функционалността на куба.Скосени тавани и високи повече от 3 метра такива, също могат да попречат на функционалността на куба. Ако имате скосявания, опитайте се да насочвате куба в долната част на наклона.
- Уверете се, че кубът не може да бъде преместен от хора или домашни любимци по време на цикъл на почистване.
- Braava 320/380 трябва да бъде поставена с лице към синята светлина на куба на около 1.5 метра разстояние.
-Опитайте да стартирате Braava 320/380.
Ако проблемът продължава да съществува , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Как да поддържаме чиста нашата Braava 320/380?

Поддържайки чиста вашата подочистачка Braava 320/380, ще удължите живота й. След използването на Braava 320/380,следвайте тези стъпки:
-Използвайте суха кърпа, за да избършете полепналата прах по подочистачката и в никакъв случай не я топете във вода.
-Използвайте влажна кърпа, за да избършете полепналата прах по гумите, като преди това се уверете,че Braava 320/380 е изключена от мрежата и,че от кърпата не капе вода.
-Проверете калниците на гумите за заседнали нечистотии и ги отсранете с пинсета ако е необходимо.
-Поставете Braava 320/380 в положение изпавена(с дръжката надолу) при зареждане или между циклите на почистване.
-При по-дълго съхранение е нужно да извадим батериите от куба и тези от Braava 320/380 и да ги съхраним на сухо и хладно място.

Зареждане на батерията на Braava.

Braava 380 може да работи в режим „Сухо почистване“ до 4 часа, но 3,5 часа се смятат, че са в рамките на оптималния диапазон на ефективност на батерията. Това не е показател, за това колко дълъг ще е един цикъл на почистване. Почисващите цикли работят докато роботът покрие допустимия метраж на квадрат площ, следователно най-вероятно ще се получат повече от едни цикъл на почистване с едно презареждане.
Ако вашата Braava 380 работи по-малко от 15 минути и бутонът за захранването се оцвети в червено с три или шест звукови сигнали,придружаващи тази грешка, ще се наложи батерията да бъде сменена. Имайте предвид, че бутонът за захранването е различен от трите светлини в предната част на робота. Ако една от трите навигационни системни индикатора светне в червено, отговори с тази информация и ние ще осигурим по-нататъшни инструкции.
Ако това не е случаят, моля, следвайте стъпките по-долу за отстраняване на неизправностите:
-Ако е възможно опитайте да презаредите батерията за поне 12 часа.
-Ако Braava 380 работи за кратко и индикира изтощена батерия, опитайте да презаредите като включите зарядното устройство директно в робота.
Ако проблемът не бъде отсранен , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Ако Braava почиства малка площ какво да направим?

Ако вашата Braava 320/380 почиства само малка площ, опитайте следните стъпки за разрешеване на проблема:
-Проверете протектора на гумата чрез натискане с палеца си, за да се убедите, че е здраво закрепен.
-Използвайте ножици ,за да срежете всички косми и мръсотии, които са по протежение на вътрешната старана на колелото и отсранете всички отломки с пинсета.
-Извадете почисващата подложка от дъното на робота. Уверете се, че гумените ленти лежат плоски по вътрешния ръб зад бронята. Двете ленти трябва да са на сантиметър една от друга.Уверете се, че почистващата подложка е поставена правилно по гумените ленти.
-Проверете дали колелата се въртят еднакво, ако има разлика е нужно всяко от тях да се върти енергично и в двете посоки по 15 секунди, общо 30 секунди на колело.
Ако проблемът не бъде отсранен , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Ако Braava 320/380 и кубът не могат да се свържат?

Ако подозирате, че Braava 320/380 и кубът не се свързват, можете да тествате връзката NorthStar както следва (уверете се дали батерии в куба са годни).
-Изключета и куба и Braava 320/380.
-Включете куба отново и се уверете, че е поставен на маса или повърхност(не на земята),като синята светлина да сочи откритата площ на помещението с поне 2 метра пространство пред него.
-Със суха кърпа натиснете бутона „сухо почитване“.
-В рамките на 60 сек. трите малки светлини отпред ще светнат в наситено синьо. Броят на светлините в предната част може да се колебае, докато Braava 320/380 се движи около куба по време на работния цикъл. Самият куб не може да спре да свети по време на почистване, когато робота се отдалечи от него, особено при използване на два куба, почистване от стая в стая за Braava 380.
-В някои случаи Braava 320/380 може да е свързана с куба, но да работи хаотично. Опитайте да стартирате Braava 320/380 да почиства без куба.
Ако проблемът продължава да съществува , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Какво означава ако бутонът на захранването е наситено червен?

Ако бутона на захранването е наситено червен на цвят докато се зарежда, следвайте тези стъпки, (Забележка: ако някоя от трите малки точки в предната част на бутона на захранването свети в червено, моля, следвайте инструкциите):
- Ако устройството за зареждане работи, опитайте да заредите робота в продължение на най-малко 16 часа (320 модел) или 8 часа (380 модел).
Ако проблемът продължава да съществува , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Протекторите на гумите са разхлабени или износени

Проверете протектора на гумата чрез натискане на протектора навън с палеца си, далеч от твърдата пластмаса на колелото, за да се види дали е здраво закрепен. Ако проблемът продължава да съществува , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Защо Braava 320/380 не се включва след презареждане

Ако Braava 320/380 не се включи след презареждане, опитайте следните неща, за разрешаване на проблема:

- Ако устройството за зареждане работи, опитайте да заредите робота в продължение на най-малко 16 часа (320 модел) или 8 часа (380 модел).
-Ако Braava 320/380 все още не работи, опитайте да извадите батерията и и да я поставите обратно. Тя се намира между двете колела на робота. Използвайте плоска отверка , за да свалите капака. Извадете батерията бавно и внимателно издърпайте кабела на батерията, за да я извадите от гнездото.Поставете обратно батерията плътно в рамките на гнездото и след това поставете пак на място капака. Завийте капачката обратно с плоска отферка. Ако проблемът продължава да съществува , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Какво означава наситено червен цвят на индикатора на навигационната система придружен от Er, Er, Er звук

Ако на вашита Braava 320/380 се показва червен навигационен индикатор - светлина в предната част на бутоните, и играе звук "Er, Er, Er", следвайте тези стъпки, за да отстраните проблема:

-Изключете Braava 320/380 от зарядното устройство на батерията, ако е включен при извършване на този звук.
-Натиснете и задръжте бутона на захранването за 6.5 секунди.
-Завъртете Braava 320/380 с главата надолу и енергично завъртете всяко колело във всяка посока в продължение на 15 секунди (общо 30 секунди).
-Поставете сухата подложка за почистване и се опитайте да пуснете Braava 320/380 отново.
Ако проблемът продължава да съществува , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Какво означава мигащ в червен цвят диод на навигационната система?

Мигащата в червен цвят навигационната система,точно под бутоните, обикновено показва възстановима грешка като засядане в малко пространство. Ако на вашият робот му мига светлина, обърнете внимание колко пъти мига и следвайте инструкциите по отстраняването на проблема. Същият брой мигания ще се повторят с пауза между тях, за да ви помогне да определите броя им. Миганията, ще продължат, докато проблемът бъде разрешен успешно.
Наситена червена светлина:

- две мигания – Braava 320/380 е заседнала и не може да се движи. Махнете Braava 320/380 от това място и я поставете на ново. Ако Braava 320/380 продължава да се мушка на това място, може да се наложи да блокирате тази област докато Braava 320/380 почиства.
-три мигания-Braava 320/380 не е в състояние да се върне на мястото, от където е започнала почистването. Проверете дали батериите на куба са годни. След това включете куба отново и се уверите, че е поставен на издигната повърхност (не на пода), където синята светлина от него е обърната към най-малко 2 метра открито пространство пред него. Braava 320/380 трябва да намери своята стартова позиция за бъдещите цикли на почистване.
-четири мигания-кубът е местен по време на работния цикъл. Уверете се , че кубът е неподвижен, докато Braava 320/380 почиства от животни или хора.
-пет мигания- Braava 320/380 се е натъкнала на препядствие, което не може да избегне. Преместете Braava 320/380 на ново място и я пуснете отново. Блокирайте проблемната зона, ако се окаже, че проблемът е постоянен. В някои случаи грешката произтича от неправилно поставяне на подложката, за това я проверете.
-шест мигания- колелото на Braava 320/380 засяда . Преместете Braava 320/380 на ново място и я пуснете отново. Блокирайте проблемната зона, ако се окаже, че проблемът е постоянен. В някои случаи грешката произтича от неправилно поставяне на подложката, за това я проверете.
-седем мигания-грешка при зареждането на батерията.
-осем мигания- Braava 320/380 не може да излезне от режим“ sleep mode’’ или да осъществи връзка с куба. Свържете се със сервиз на iRobot –България за по –нататъчни инструкции.
-четиринайсет мигания- Braava 320/380 улавя, че моторът е станал твърде горещ. Изключете Braava 320/380 и я оставете да изтине. Ако проблемът продължи се свържете със сервиз на iRobot –България за инструкции.
-петнайсет мигания- изваждане на почисващата подложка от дъното на робота. Уверете се, че гумените ленти лежат плоски по вътрешния ръб зад бронята.
Двете ленти трябва да са на сантиметър една от друга. Уверете се, че почистващата подложка е поставена правилно по гумените ленти. Друг възможен проблем има, когато Braava 320/380 е заседнала в малка площ и не може да излезне. Поставете Braava 320/380 в друга позиция. Ако Braava 320/380 продължава да се мушка на това място, може да се наложи да блокирате тази област докато почиства.

Ако проблемът продължава да съществува , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Редактирах този въпрос Какво означава Червена/Синя светлина на стартовия бутон?

Ако стартовия бутон се мени от червена в синя светлина, това означава , че Braava 320/380 е в режим на диагностика. Задръжте бутонът за включване , за да се изключи робота, и след това го включете отново.
Ако проблемът продължава да съществува , свържете се със сервиз на iRobot -България.

Ръководство за експлоатация