През януари 2020г. от iRobot съобщиха, че бета версията на автономната роботизирана косачка Terra се справя изключително добре на тестовете и окончателно ще може да я видим на пазара още през тази година. По традиция робота първо ще се появи на американския пазар, а много скоро след това и на европейския. За крайна продажна цена обаче е рано още да се говори.

С какво този робот ще превъзхожда останалите роботизирани косачки? Още на пръв поглед веднага изпъква иновацията на iRobot, че за разлика от настоящите роботи-косачки, Terra използва безжични маяци, за да разбере как изглежда вашият двор, и не разчита на дълги и тромави кабели, които да се инсталират предварително около краищата на вашата морава или вкопана под чима. За сравнително малка морава с форма на прост полигон са нужни само три маяка захранвани със стандартни батерии АА, за да може робота да покрие 100% от площта за косене. При по-сложни полигони обаче броя на маяците ще расте в зависимост от сложността и самата площ на моравата. Разбира се, първоначално определянето на броя маяци и инсталирането им се поема от iRobot.

Ако по време на косенето батерията се изтощи, то Terra самостоятелно ще се придвижи до зарядната си станция, ще се зареди колкото е необходимо, след което отново ще продължи да коси от мястото, където е спряла. А вие ще можете да следите за процеса през мобилното приложение на телефона си.

Terra ще работи по време на дъжд, а окосените стръкове ще мулчират вашата морава.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment