Американският гигант за почистващи роботи iRobot по време на настоящата ситуация в световен мащаб породена от нововъзникналия коронавирус Covid-19 увеличава инвестициите си в няколко направления, за да достигне до повече европейски потребители.

„Нашите фабрики реагираха много бързо и агресивно на ситуацията. И в Китай нашите фабрики вече са на път да бъдат в пълно производство.“, заяви Колин Ъгъл, председател и изпълнителен директор на iRobot.

„iRobot реагира много внимателно на фона на огнището. За щастие, нашата продукция вече се връща на линия, така че се надяваме ефектът да бъде умерен за iRobot“ допълни той.

iRobot усилва усилията си в онлайн продажбите вследствие на нововъзникналия коронавирус Covid-19. Той търси огромен потенциал за растеж от високия клас на роботизирания пазар на вакуум в Китай

Също така iRobot увеличава инвестициите си в онлайн маркетинг и промоция, като например кратки видео платформи Douyin и приложение за социални медии WeChat.

Въпреки Covid-19 Колин Ъгъл изрази увереност в перспективите за развитие в Китай, подчертавайки факта, че компанията е насочена главно към купувачите от висок клас на страната. Епидемията имаше ограничено влияние върху потребителското поведение и решенията на тези купувачи. Той вярва, че ще се поддържа енергичен растеж и през следващите няколко години.

„Търсенето на пазара ще се върне бързо, когато заразяването приключи“, заяви Кели Джан, вицепрезидент по продажбите и маркетинга на iRobot и генерален мениджър на iRobot China. „Избухването на COVID-19 има сравнително малко влияние върху нашите онлайн продажби. Виждаме, че потребителите са в капан на закрито и преминават към онлайн покупки.“

iRobot е световен лидер в сектора на битовите роботи извън Китай, който представлява 60 процента пазарен дял в категорията роботизирани прахосмукачки на цена над 2000 юана (283 долара), заяви Angle.

Той отбеляза, че за 2019-2020 г. компанията се концентрира върху премиум сегмента, което също е неговото предимство в Китай, и тази стратегия доведе до много добър растеж на бизнеса дори и по време на Covid-19.

Миналата година iRobot похарчи 140 милиона долара за изследвания и разработки, което е около 12 процента от общите приходи на компанията. Приходите на компанията възлизат на 1,2 милиарда долара през 2019 г.

Статистиката на пазарната изследователска и консултантска компания GfK заяви, че по време на Covid-19 в сегмент домакински електроуреди дела на почистващите роботи е едва 5 процента в крайбрежните градове в Китай, в сравнение с 16 процента в Европа, САЩ и други развити страни.