Производителят на роботи Boston Dynamics има амбициозни планове за четириногия робот Spot, който вече се използва в една от болниците на Бостън, САЩ, за да помогне при лечението на Covid-19.

В момента Boston Dynamics, който преди беше собственост на Google, а сега е собственост на японския комуникационен гигант SoftBank, използва робота Spot като машинно средство за телемедицина. Върху корпуса на робота е монтиран екран с iPad размер, който се използва за видеоконференции между лекуващите лекарите в опасната зона и техните пациенти.

Телемедицината в реално време по време на пандемията от коронавирус се отнася до минимизиране на физическия контакт между здравните работници и пациентите, които могат да предават COVID-19. Общата концепция е проста: като намалите експозицията на здравните работници с помощта на роботи и други средства за отдалечена комуникация, можете да запазите най-добре оборудваните за борба с пандемията и да гарантирате, че те могат да продължат да изпълняват тази важна работа. В този конкретен случай роботът Spot носи монитор с аудиовръзка и предава в реално време, като в допълнение робота е снабден и с възможност да пренася леки и не особено обемни медицински материали и инструменти. Например вече има опити за пренасяне от робота на ултравиолетови лампи за стерилизация на помещенията, през които преминава робота.

От Boston Dynamics заявяват, че „с използването на мобилен робот болниците успяват да намалят броя на необходимия медицински персонал на местопроизшествието и да запазят ограничената си доставка на ЛПС“.

4 коментара

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment