Чрез Wi-Fi интернет връзката на всеки рутер (т.е. маршрутизатор) можем да управляваме всеки модерен робот, както и много други съвременни уреди у дома. Но трудноразбираемите имена на wi-fi международни стандарти като 802.11ac например могат сериозно да ни затруднят в избора на по-добро качество на комуникации. Ето и съвременните wi-fi стандарти, които се използват, като Wi-Fi 6 е най-новият стандарт от тази година, предлагащ по-бърза скорост и по-добро управление на едновременно няколко точкови връзки в сравнение с предходния Wi-Fi 5:

  • Wi-Fi 1 отговаря на стандарт 802.11b
  • Wi-Fi 2 отговаря на стандарт 802.11a
  • Wi-Fi 3 отговаря на стандарт 802.11g
  • Wi-Fi 4 отговаря на стандарт 802.11n
  • Wi-Fi 5 отговаря на стандарт 802.11ac
  • Wi-Fi 6 отговаря на стандарт 802.11ax

Именно това е и една от причините някои рутери предлагани на българския пазар да са с цени под 40лв, а други да надхвърлят 300лв.

Моделите на iRobot използват най-често разпространения 2,4 GHz радиочестота за свързване с рутера, но могат да използват и 5 GHz обхват. Ако използвате много безжични устройства едновременно, като мишка, клавиатура, слушалки, както и едра бяла техника с wi-fi свързаност, то множеството работещи на един и същи честотен диапазон от 2,4 GHz устройства намиращи се в жилището започват да си пречат взаимно и да заглушават интернет сигнала. Именно най-добрите съвременни рутери поддържат едновременно и двата диапазона, и ако имате възможност, изберете вашия iRobot да се свърже на 5 GHz канал.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment