Забавният конкурсът за аматьорски роботи ABU Robocon датира от 2002г и е особено популярен в Азия и региона. От тогава състезанието се провежда всяко лято, в различна държава. Роботите трябва да са достатъчно креативни, за да могат да изпълняват поставена задача като хвърляне на бутилки, мятате на котви през ринг, хвърляне на дискове върху пилон, или например да играят бадминтон един срещу друг.

Всъщност конкурсът е наследник на NHK Robocon, който стартира през далечната 1991г., но се ограничава само до отбори от Япония. Поради нарастващият интерес на студентите разработващи аматьорски роботи конкурсът постепенно прераства в популярно забавление, което се излъчва по радио и телевизия в много азиатски държави.

През изминалата 2019г състезанието се проведе в Монголия, а за 2020г домакини ще се Фиджи, като официално вече е обявена дата 23 Август 2020г.

В конкуренцията роботите в Robocon се състезават да изпълнят задача в рамките на определено време от три минути. Всяка година състезанието има различни теми, така че отборите предварително трябва да са настроили роботите специално за изпълнение на поставените условия. Това е сериозно предизвикателство и отборите трябва да притежават богати познания в програмирането, механичния дизайн и проектирането на електронни схеми.

През изминалата 2019г участваха общо 17 отбора от 16 различни държави. Oтборът на Хонконг спечели Гран При, монголският отбор домакин на второ място, а трето място поделят отбори на Китай и Виетнам. Награда за най-добра идея е на екипа на Индонезия, наградата за най-добър инженеринг на китайския екип, наградата за най-добър дизайн на японския отбор, наградата Panasonic на екипа на Египет, наградата Toyota на екипа на Монголия-2.

Задачата в конкурса Robocon 2020 се базира на националния ръгби спорт на Фиджи. В тази игра всеки отбор трябва да проектира два робота, които могат да бъдат с ръчно управление или напълно автоматизирани. Единият робот трябва да премине през пет препятствия и да вземе топките за ръгби, а вторият робот трябва или да ги постави на определено мястото, или да изрита топка, така че тя да прелети през напречната вратата за ръгби. Несъмнено публиката ще бъде очарована!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment