Най-новият робот Perseverance на NASA ще трасира сам пътя си на Марс

Четири поколения роботи на NASA са оставили следите си на съседната ни планета Марс. Всички те използват бордови компютри, по-малко мощни от iPhone 1.

„Повърхността на Марс е приблизително същата като общата площ на сушата на Земята“, казва Масахиро Оно, ръководител на групата за роботизирана мобилност в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА – която участва във всички мисии на Марс – и един от изследователите, разработили софтуера, който позволява на текущия роувър да работи. Най-новият робот роувър Perseverance беше пуснат на 30 юли 2020 г.

„Представете си, че сте извънземно и не знаете почти нищо за Земята, а кацате на седем или осем точки на Земята и карате няколкостотин километра. Този извънземен вид знае ли достатъчно за Земята?“ – попита Оно. „Не. Ако искаме да представим огромното разнообразие на Марс, ще ни трябват повече измервания на земята, а ключът е значително разширено разстояние, надяваме се да покрие хиляди километри.“

Пътуването през разнообразния коварен терен на Марс с ограничена изчислителна мощност и ограничена енергия – само толкова слънце, колкото роботът може да улови за един марсиански ден – е огромно предизвикателство.

„Нашият екип работи върху автономността на роботите на Марс, за да направи бъдещите роувъри по-интелигентни, да повиши безопасността, да подобри производителността и по-специално – да кара по-бързо и по-далеч“, каза Оно.

Робота Rover Perseverance, който стартира това лято, изчислява с помощта на RAD 750s – радиационно закалени еднопланови компютри, произведени от BAE Systems Electronics.

Мисиите на Марс обикновено използват десетки изображения изпратени от робота, за да решат какво да правят на следващия ден,“Роувърът има гъвкавостта да променя плана на борда, вместо просто да се придържа към последователност от предварително планирани опции“, каза Оно. „Това е важно в случай, че се случи нещо лошо или се намери нещо интересно.“ Също така се използва и алгоритъм разработен от Google, който обработва изображения и разпръсква надписи по тях (и в табличен вид), които могат да се четат от хора. Те включват основна, но важна информация, като – колко скали има и колко са далеч; и свойства, като структурата на геоложките пластове в разкритата част на повърхността.

Екипът разработи демонстрация, която показва надземна карта, стриймване на изображения, събрани от робота, и алгоритмите, работещи на живо на роувъра, и след това направата на класификация на терена и надписите по изображенията. От НАСА се надяваха да завършат тестването на новата система тази пролет, но COVID-19 затвори временно лабораторията и това забави тестовете.

Междувременно Оно и неговият екип разработиха приложение AI4Mars, което позволява на обществеността да коментира повече от 20 000 изображения, направени от робота Curiosity. Те ще бъдат използвани за допълнително обучение на алгоритми за идентифициране и избягване на опасни терени. Досега обществеността е генерирала 170 000 етикета за по-малко от три месеца. „Хората са развълнувани. Това е възможност хората да помогнат“, каза Оно. „Етикетите, които хората създават, ще ни помогнат да направим робота по-безопасен.“

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment